Miesto vestuvės

 

Vestuvių mieste populiarumas

Jaunieji ieško unikalių erdvių miesto centre ar netoli jo, mažiau renkasi nuošalias
sodybas. Be abejo, tose šalyse, kur galima saule ir šiluma džiaugtis ištisus metus, kur
driekiasi paplūdimiai skalaujami žydrų jūrų, kur vestuvių švenę galima rengti
vynuogynuose, o po atviru dangumi šokti iki ryto, visuomet išliks populiariausi ir ten
lengvai įgyvendinami švenčių scenarijai. Visgi mūsų šalyje tenka ieškoti unikalių
sprendimų.

Miesto vestuvių privalumai

Viena iš pagrindinių krypčių, kurią pabrėžia visi pagrindiniai vestuvių tendencijas
aprašantys portalai – lauko perkėlimas į vidų. Taigi visas savo svajones galima
įgyvendinti pasirinkus tinkamą lokaciją, gerus organizatorius ir dekoro meistrus.
„Vestuvės mieste gali tapti lygiai tokios pat jaukios, kaip ir gamtoje. Tik truputį
patogesnės. Visų pirma, nereikia rūpintis visa infrastruktūra, kuri dažnai prideda ir apvalią
sumą prie bendros vestuvių sąmatos. Visų antra, nereikia rūpintis transportu bei svečių
apgyvendinimu. Visų trečia, patalpose su terasa, galima nebijoti lietaus: suplanavus
šventę po atviru dangumi, visuomet šventę, kad ir paskutinę minutę galima perkelti į vidų.
Ir galiausiai, galima sėkmingai švęsti iki paryčių, grįžti namo išsimiegoti ir antrą dieną
svečius pakviesti į vėlyvuosius pusryčius“, – pranešime spaudai pasakojo jau 5-erius
metus vestuves organizuojantys ir savo erdves Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose,
centre turintys „Čiop Čiop“ atstovai.
Planuojantys asmenines šventes miesto širdyje jaunieji sutaupo nemenką dalį biudžeto
bei suteikia savo renginiui modernumo ir išskirtinumo. Pasirinkus stilingos studijos erdvę
ir lauko terasos kombinaciją jaunieji suteikia savo šventei išskirtinumo, o svečius
nustebina įsimintinais sprendimais vidaus ir lauko erdvėse. Svarbiausia - balansas tarp
modernumo, jaukios renginio atmosferos ir poros vizijos – sako Čiop Čiop renginių
organizatoriai.
„Pasirinkus tinkamą erdvę ir ją teisingai išnaudojus, galima mieste sukurti visiškai tobulą
šventę. „Svarbiausia, jog šventė atitiktų jaunųjų viziją. Daugelį metų dirbdami vestuvių ir
renginių organizavimo srityje su įvairaus stiliaus renginiais, žinome, jog pačios
jaukiausios ir gražiausios šventės būna tos, kurios pasakoja asmeninę istoriją.
Organizuojant šventę reikia klausyti širdies ir rinktis tai, kas patinka patiems jauniesiems,
kas atspindi jaunųjų pomėgius ir gyvenimo būdą. Jeigu jūs mėgstate meksikietišką
virtuvę – pirmyn, parinkite tokio tipo virtuvę. Tad labai svarbu susirasti tinkamus
organizatorius bei pagalbininkus“, – patarimais dalinosi „ČIOP ČIOP“ studijos franšizės
savininkė Rūta Glicienė.
Vestuvių tendencijos Lietuvoje neatsilieka ir nuo viso pasaulio. Kasmet skelbiamų
vestuvių tendencijų esti keliasdešimt krypčių, tačiau prieš pradedant naują sezoną ir
būnant to sezono nuotaka svarbiausia išsirinkti artimiausias sau.
Kelios tendencijos, sukursiančios ypatingą nuotaiką jūsų šventės metu asmeniškumo.
Nuo pagal jaunųjų mėgstamą kvapą sukurtų žvakių, pačių pieštų ar asmenybes
atspindinčių kvietimų iki kokteilių ar maisto ​meniu, kuris suderintas su jaunojo ar
jaunosios pomėgiais.
Neretai vestuvių įkvėpimu tampa poros mėgiamos kelionių kryptys, įvairiose šalyse
ragauti patiekalai su profesionalių šefų pagalba perkeliami į šventės lėkštės, o ragauti
gėrimai tampa patiekalo dalimi, aperityvo idėja. Kulinarijos ir renginių studijų atstovai
siūlo nebijoti savo netikėčiausių idėjų ir padeda jas kokybiškai įgyvendinti.
 

Laukas viduje – vidus lauke

Su itin didžiuliu miesto vestuvių populiarėjimu, populiarėja ir kita tendencija – ​inside out ​–
įsirengti lauką viduje, o lauko detales – perkelti į vidaus erdves. Natūralios gėlės,
medžiai, miško, parko ar net paplūdimio kūrimas perkeliamas į uždarą erdvę ir priešingai,
netikėtose lokacijose kuriama svetainės atmosfera, stogo terasose įkuriama virtuvės
zona, įvairių dekoracijų ir apšvietimo pagalba sukuriama įkvepianti aplinka ceremonijai,
sveikinimamas, koncertui ar šventinei vakarienei.

Dekoro tendencijos – organiškumas ir natūralumas

Minimalizmas, natūralumas ir dinamika - “mažiau yra daugiau” tendencija išlieka ir šį
sezoną. Asmeninės šventės estetikoje siūlau rinktis subtilius dekoro sprendimus - stilius,
žinoma, svarbus, tačiau nereikėtų šventės emocijos ir bendravimo su artimiausiais
paslėpti po popastiškomis kompozicijomis – sako vestuvių organizatorė Živilė Aleknaitė.
Idėjų ir vizualinių sprendimų sugalvojame daug ir įvairių, tačiau svarbiausia rasti kas iš
tikrųjų tinka jaunųjų porai ir konkrečiai šventei. Susiduriame su atvejais kai poros kreipiasi
jau turėdamos daug idėjų kaip turi atrodyti jų šventė, tačiau mūsų komandos užduotis
išgryninti ir įgyvendinti tai, kas labiausiai pabrėžia užsakovo individualumą, stilių ir
organiškai tinka erdvėse.
Minimalistinių dekoro sprendimų ašimi šį sezoną tampa netradiciniai augalų
komponentai, palmių lapus ir kitą egzotinę žalumą keičia sausi augalai, lietuviškų pievų
ar sodo augmenija - smilgos, šakos, šaknys, nendrės, rugiai bei subtilūs žiedai, tai
komponentai, kuriuos deriname su masyvia keramika, natūraliais audiniais, sodriomis
spalvomis ir šviesos sprendimais.
Svarbiausiais akcentais išlieka - vienas ilgas ar keli ilgi stalai neperkrauti gėlėmis ir
gausiu dekoru, kompozicijos vis dažniau “pakimba” ore arba išdėstomos labai
koncentruotai, taip daugiau erdvės paliekant bendravimui, santykiui vienam su kitu bei
kokybiškam maistui.

Maistas

Užkandžiai, užkandžiai ir dar kartą užkandžiai. Šių metų maisto tendencijos kviečia
užkandžiauti gausiai, bet stilingai. Sūriai, mėsytės, džemai, skirtingos duonų rūšys,
daržovės ir įvairūs kąsneliai su jūros įkvėptais ingredientais. Ant užkandžių baro
puikuojasi ir vietinių gamintojų ar ūkių produktai ir jų deriniai su egzotiniais skoniais.
Kryptys - ​fusion cuisine europietiški klasikinės virtuvės pavyzdžiai persipinantys su Azijos
skoniais. Maisto tema šį sezoną keliaujame prie jūros, Ramiojo vandenyno ir net į
Havanų įkvėptą virtuvę, ​naudojame daug daržovių, jūros produktų, ne tik žuvies, jūros
gėrybių, bet ir žolių, augalų, džiovintų krevečių, sepijų pastos, wakame ir kitus derinius.
Svarbu, kad šventės meniu kryptis būtų vientisa, o didžiausias dėmesys skiriamas
produktų kokybei ir maisto konceptualumui, estetikai. Žmonės skiria vis daugiau laiko
meniu derinimui, jiems svarbu, kad tai būtų unikali pietų ar vakarienės patirtis ir tai tikrai
nereiškia, kad degustaciniai patiekalai bus ne sotūs ar būtinai itin įmantrūs – patirtimi
dalinasi Čiop Čiop vestuvių organizatorė Eglė Vaicekauskaitė. Nereikia bijoti drąsesnių
sprendimų - rinktis ne tik daugumai jau įprastą jautienos steiką, bet išbandyti kitą mėsą,
ar siūlyti savo svečiams žuvies, jūros gėrybių, daržovių patiekalus. O labiausiai reiktų
nebijot rinktis tai, ką mėgstat patys - šefai sukurs jūsų mėgiamų produktų ar patiekalų
interpretacijas, kurios maloniai nustebins ne tik jus, bet ir jūsų svečius.

Gėrimai

Gėrimų meniu privačiame renginyje ne mažiau svarbi dalis nei maistas, todėl tam irgi
reikia skirti laiko bei saiko.
Barmenas ar degustacija – šventės privalumas ir neretai viena iš šventės pramogų
svečiams, kurioje akcentuojamas ne gėrimų šou ar kiekis, o gėrimų kokybė, kokteilių
estetika ir unikalumas.
Someljė ir gėrimų ekspertai kaip ir maisto tendencijose siūlo gėrimus derinti prie
patiekalų ir atkreipti dėmesį į nišinius, vietinius ir ​micro seasonal skonius ir pateikimo estetika.

 

Tortuose skonių ir estetikos lengvumas

Po praėjusių metų skirtingų formų, spalvų, detalių detalyčių, marmurų, odos imitacijų
grįžta pirmykščiai balti, pastelinėmis spalvomis tapyti arba imituojantys betoną tortai.
Saldūs vestuvių simboliai puošiami gyvomis gėlėmis, mini gėlių žiedlapiais, subtiliais
aukso, sidabro ar vario elementais, kurie persipina su dekoro ar aprangos akcentais.

Ar dydis svarbu?

Jaunieji vis dažniau renkasi praktiškumą ir patogumą – tai atsispindi desertų madose.
Dažniau pasirenkami keli ar daug ir mažų tortų nei vienas didelis keliaaukštis - tuomet
galima ir platesnė skonių įvairovė. Jų laikymas, transportavimas bei tradicinis pjaustymas
tampa kur kas patogesnis.

Etiškos ir draugiškos aplinkai vestuvės

Mažiau plastiko, mažiau dirbtinumo, daugiau natūralumo ir pagarbos gamtai. Nors
visapusiškai šios filosofijos laikytis sunku, visgi užtenka pradėti nuo servetėlių ar
šiaudelių. Vestuvių šventei siūlome prisiminti daugkartines natūralaus audinio servetėles,
meniu kortelėms rinktis perdirbtą popierių, ranka rašytas asmeniškesnes korteles,
modernius indus derinti su senais, iš senelių paveldėtais ar kokybiškais perdirbtais.
Vis dažniau draugiškus aplinkai meniu siūlo ir kūrybingi šefai, ir juos renkasi jaunieji,
tuomet atsakingai kuriami ​zero waste​ patiekalai ar kombinacijos.